۲۲ دیماه و در دانشگاه الزهرا؛
کارگاه «الزامات و استانداردهای مالکیت فکری در نشر دانشگاهی» برگزار خواهد شد
رئیس هیئتمدیره انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی از برگزاری کارگاه «الزامات و استانداردهای مالکیت فکری در نشر دانشگاهی» ویژه اعضای هیئت علمی و محققان پسادکتری خبر داد.
سیدعباس حسینینیک، رئیس هیئتمدیره انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با اشاره به برگزاری کارگاه «الزامات و استانداردهای مالکیت فکری در نشر دانشگاهی»، درباره ضرورت برگزاری این کارگاه، عنوان کرد: یکی از مهمترین عوامل، توسعه علمی و فرهنگی در هر جامعهای، رعایت حقوق مالکیت فکری است؛ این موضوع هم ازنظر مادی و هم از نظر معنوی و اخلاقی با اهمیت است.
وی ادامه داد: از نظر مادی باید انگیزه اقتصادی برای تولید علم و آثار فرهنگی وجود داشته باشد و از نظر معنوی، پدیدآورنده باید از مزایای اعتباری اثر خود بهرهمند شود. اثر را باید نوعی نماد شخصیت پدیدآورنده دانست.
توسعه علم و دانش، نیازمند این است که حقوق پدیدآورندگان و صاحبان علم و دانش رعایت شود تا همین مسئله موجب شود دیگران هم به دنبال توسعه علم و دانش بروند و بدانند که حقوقشان محفوظ است.
حسینینیک با طرح این موضوع که طی سالهای اخیر با فراگیر شدن هوش مصنوعی نقض حقوق پدیدآورندگان شدت یافته است، افزود: در برخی موارد پدیدآورندههای ادعایی با استفاده از هوش مصنوعی بدون تلاش پژوهشی، پایاننامه و رساله و اثر علمی برای ارتقای رتبه دانشگاهی ارائه میکنند و این برای توسعه کشور بسیار خطرناک است.
وی افزود: متاسفانه قبل از توسعه هوش مصنوعی نیز در مقابل دانشگاه تهران، برخی دفاتر سازمانِیافته، پایاننامه، رساله و کتاب تدوین کرده و حتی در فضای مجازی هم این موضوعات را بدون هیچ واهمهای تبلیغ میکردند. گستردگی این موضوع موجب شد، قانونی با عنوان قانون «پیشگیری و مقابله با تقلب» در تهیه آثار علمی، سال ۱۳۹۶ به تصویب رسیده و اجرا شود اما اینکه این قانون چقدر توانسته موفق باشد، باید بعداً تحلیل کنیم.
حسینینیک با بیان اینکه در انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی با دانشگاههای مختلف مکاتبه کردیم تا دورههای علمی در حوزه آموزش حقوق مالکیت فکری برای آشنایی استادان و دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا با این مقوله برگزار کنیم، توضیح داد: معتقدیم که مسیر آموزش، بهترین، کارآمدترین و کمهزینهترین راهی است که برای توسعه علمی کشور در حوزه دانش میتوان انجام داد، پیش از این در دو استان دورههای آموزش مالکیت فکری برگزار کردیم.
وی با اشاره به استقبال مخاطبان دانشگاهی از دو کارگاه پیشین، توضیح داد: وضعیت جاری در دانشگاهها، نشاندهنده ناآشنایی و اطلاع از مبانی حقوق مالکیت فکری است، اگر این مبانی به خوبی تبیین شود و آموزش داده شود جلوی بخش زیادی از این تخلفات گرفته میشود و نیاز به قانونگذاریهای سختگیرانه و مجازاتهای بازدارنده کمتر خواهد شد.
حسینینیک افزود: عموماً در حوزه نخبگانی با مباحث و آموزشهای علمی میتوانیم نتایج خوبی بگیریم و آنها با حقوق مادی و معنوی و خصوصیات هر یک آشنا میشوند و آنها در مسیر پیشرفت علمی و تحقیقاتی خود میتوانند تصمیمگیری بهتر و درستتری داشته باشند.
رئیس هیئتمدیره انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی با اشاره به گام بعدی انجمن در این مسیر، گفت: در تلاشیم با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد رایزنی داشته باشیم تا مباحث حقوق مالکیت فکری از دوره کارشناسی جزو منابع و موارد درسی دانشجویان گنجانده شود و دانشجویان با این حقوق آشنا شوند، اگر این پروژه به خوبی پیش برود، تیم علمی و حقوقی انجمن میتواند سرفصلهای آماده شده را در اختیار آنها بگذارد تا جزو واحد درسی همراه با روش تحقیق قرار گیرد.
به گزارش ایبنا؛ کارگاه «الزامات و استانداردهای مالکیت فکری در نشر دانشگاهی» شنبه ۲۲ دیماه ۱۴۰۳ ساعت ۸ تا ۱۲ در طبقه چهارم کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا برگزار خواهد شد.