شایسته تقدیر دوسالانه کتاب اصفهان عنوان کرد؛
هوش مصنوعی، تهدیدی برای جایگزینی کتاب
اصفهان – جامعهشناس و شایسته تقدیر بیست و هفتمین دوسالانه کتاب اصفهان در بخش هنرهای نمایشی گفت: تکنولوژی با شتابی افسارگسیخته در حال رشد است به ویژه هوشمصنوعی که پیشرفت بسیاری کرده و در آینده نزدیک میتواند حتی جای کتاب را بگیرد؛ در حدی که با یک کلیک بتوانید یک کتاب کامل دریافت کنید.
احسان آقابابایی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اصفهان بیان کرد: مثلاً برای بررسی آثار کانت، میتوانید از هوشمصنوعی بخواهید او را برای شما بازسازی کند و به این ترتیب، کانتِ هوشمصنوعی با زبان شما صحبت میکند و از او میخواهید آثارش را برایتان توضیح دهد. در نتیجه هوشمصنوعی میتواند تهدیدی برای کتاب و نویسندگان به حساب آید و حتی کتاب را بهکلی حذف کند.
نویسنده کتاب «فیلم و جامعه ایرانی» در خصوص موضوع کتاب گفت: این کتاب تحت عنوان «فیلم و جامعه ایرانی» به ارتباط میان سینمای ایران با جامعه ایرانی میپردازد. فصل اول درباره کانسپت جامعهشناسی است و فصلهای بعدی به ایدئولوژی و اینکه ایدئولوژیهای مختلف چه تاثیری بر جامعه و سینما و رابطه این دو میگذارند، میپردازد و با همین روند، طبقات مختلف شهرنشینی و قومیت سینمای ایران را بررسی میکنیم.
او با بیان اینکه ایده این کتاب در دوران تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد به ذهنش رسید، اظهار کرد: وقتی دیدم کتابهایی در رابطه با جامعه و فیلم به زبان انگلیسی نوشته شده، اما نمونه مشابه آن به زبان فارسی و درباره جامعه ایرانی منتشر نشده است، باعث شد که هنگام نگارش پایاننامه دکتری، به فکر تالیف این کتاب تحت تاثیر مطالعاتم در ۱۵ سال گذشته بیفتم و در نهایت تبدیل شد به کتابی که درباره آن صحبت میکنیم.
آقابابایی ادامه داد: بخشهای مختلف کتاب به بازههای متنوع سینمای ایران پرداخته است. برخی از فصول به سینمای دهه ۸۰، برخی از فصول درباره سینمای قبل انقلاب، بعد از انقلاب، رابطه زن در سینما و سینمای دهه ۶۰، ۷۰، ۸۰ و ۹۰ شمسی است.
دوسالانه کتاب تقویت قلمرانی نویسندگان را به دنبال دارد
این پژوهشگر عرصه جامعهشناسی درباره جایگاه دوسالانه کتاب اصفهان در انگیزه دادن به نویسندهها بیان کرد: با عنایت به اینکه این کتاب جزو کتب دانشگاهی است و برای انتشارات دانشگاه اصفهان تالیف شده، کتاب را این ناشر به جشنواره ارسال کرد. دوسالانه کتاب اصفهان برای عموم نویسندگان جوان به خصوص برای نویسندههای اصفهانی اتفاق جذابی است و سبب ایجاد انگیزه و شور مضاعف آنان برای قلمرانی و نوشتن میشود.
او پیشنهادهایی برای ارتقای این جایزه ارائه کرد و گفت: بهتر است برای جذب بیشتر نویسندگان جوایز نفیس و ارزشمندی تدارک دیده شود تا نویسندهها برای ارسال آثار به این جشنواره ترغیب شوند و با جوایز نفیستری از آنها استقبال شود. علاوه بر این، حضور تعداد بیشتر کتب و باز کردن فضا برای وجود کتابهای حوزههای مختلف در این جشنواره میتواند سهم بسزایی در تشویق نویسندگان داشته باشد.
قیمت کتاب با قدرت خرید مردم یکسان شود
او درباره بازخورد مخاطبان درباره «فیلم و جامعه ایرانی» اظهار کرد: من تاکنون هشت کتاب نوشتهام و نوشتن را جزئی از وظایفم میدانم. با عنوان هیئت علمی مقاله و چاپ میکنم و به طور کلی در رویاهایم نوشتن وجود دارد و تحقق آن برایم جذاب است. کسانی که کتاب را خواندند، مثل دانشجویان که البته این کتاب جزو کتب درسی مقطع کارشناسی آنهاست، نظر مساعد و خوبی درباره کتاب داشتند.
وی افزود: البته با توجه به افزایش قیمت هرساله کتاب، خرید کتاب برای دانشجویان مشکل است. به همین دلیل روزبهروز تعداد پادکستها و کتابهای صوتی و الکترونیکی افزایش مییابد و خرید کتاب چاپی با رکود روبهرو شده است. این واقعهای تهدیدآمیز است که به تدبیر دولت و یکسانسازی قیمت کتاب با قدرت خرید مردم نیاز دارد.