تجربه‌نگاری یک رایزن فرهنگی/ دستاوردهای توسعه مناسبات فرهنگی میان ایران و کویت

«لِنج و دُرج- جامعه و فرهنگ کویت» منتشر شد؛

تجربه‌نگاری یک رایزن فرهنگی/ دستاوردهای توسعه مناسبات فرهنگی میان ایران و کویت

عباس خامه‌یار، پژوهشگر مسایل سیاسی و فرهنگی بین‌الملل می‌گوید: کتاب «لِنج و دُرج- جامعه و فرهنگ کویت» مطالعه‌ای میدانی از جامعه کویت و دستاوردهای توسعه مناسبات فرهنگی میان دو کشور است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا کتاب «لِنج و دُرج- جامعه و فرهنگ کویت؛ تجربه‌نگاری یک رایزن فرهنگی» نوشته عباس خامه‌یار از سوی موسسه آینده‌پژوهی جهان اسلام منتشر شد. این کتاب مطالعه‌ای میدانی از جامعه کویت و دستاوردهای توسعه مناسبات فرهنگی میان دو کشور و نیز اشاره‌ای کوتاه به عملکرد چهارساله این رایزن فرهنگی در دوران مسئولیتش است.

خامه‌یار می‌گوید: «ارائه یک رساله از دوران مأموریت فرهنگی، امری مرسوم و معمول محسوب می‌شود که طی سالیان گذشته در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اجرا شده است. این نوشتار در همین چهارچوب و به‌عنوان رساله‌ای از پایان مأموریت رایزن فرهنگی ایران در کویت به رشته تحریر درآمده است.

با توجه به نگارش و تدوین این پژوهش بلافاصله پس از پایان مأموریتم در رایزنی فرهنگی ایران در کویت، اسامی، مناصب، تاریخ‌ها، آمار و ارقام و سایر موارد مشابه، مربوط به بازه مأموریت و حضور رایزن فرهنگی ایران در کویت بوده و امکان تغییرات قابل‌توجه در سال‌های اخیر وجود داشته و دارد. بنابراین بدیهی است اعتبار آنها در دوره مورد اشاره قابل‌استناد است. با وجود این، محتوای کلانِ تجربیات، شیوه‌ها و ابزارهای فرهنگی این رساله، همچنان معتبر است و علاوه بر این، می‌تواند دریچه‌ای رو به آینده باشد.»

وی افزود: سواحل پهنه آبی خلیج‌فارس همواره طی سده‌های اخیر مطمح نظر قدرت‌های روز جهان بوده است. با گسترش حمل‌ونقل، تجارت دریایی و سپس اکتشاف نفت، این منطقه اهمیت بسیاری یافت. در نیم‌قرن گذشته و به‌تدریج، واحدهای سیاسی مستقلی در کرانه غربی خلیج‌فارس شکل گرفت. در این میان، کشور کویت در دستیابی به استقلال، پیشتاز و در عرصه فرهنگ و توسعه اجتماعی، پیشرو بود و حتی از نظر اقتصادی در برهه‌ای، گوی سبقت را از دیگر کشورهای همسان خود در منطقه ربود.

با اینکه سرزمین کویت از آغاز استقلال در سال ۱۹۶۱ میلادی یک امیرنشین به شمار می‌آمده است؛ اما تأکید بر وجود پارلمان، که دو سال پس از آن شکل گرفت و اینک چهاردهمین دوره خود را می‌گذراند، نشان از پختگی اندیشه سیاسی و میل سیاستمداران این کشور به تشکیل جامعه‌ای مدنی و قانونمند دارد؛ هر چند امیر کویت بنا بر اختیار قانونی خود، حق انحلال پارلمان را دارد و از این اختیار نیز تاکنون چند بار استفاده کرده است.

تجربه‌نگاری یک رایزن فرهنگی/ دستاوردهای توسعه مناسبات فرهنگی میان ایران و کویت

 

پژوهشگر مسایل سیاسی و فرهنگی بین‌الملل ادامه داد: وجود گرایش‌های متعدد فکری و فرهنگی و بعضاً منبعث از دین، مذهب یا تفکرات لیبرالیستی، ظرفیت‌های مدنی و فرهنگی جامعه کویت را بالا برده است. دولت‌های غربی به‌ویژه آمریکا به موازات سرمایه‌گذاری‌های عظیم در صنایع نفتی کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس، به جذب و تربیت نیروی انسانی این کشورها نیز اهتمامی جدی دارند. هم‌اینک ۱۲ هزار دانشجوی کویتی فقط در دانشگاه‌های ایالات متحده آمریکا مشغول به تحصیل هستند که در شکل‌دهی به ساختار مدیریتی آینده این کشور نقشی انکارناپذیر ایفا خواهند کرد. در عین حال، ظرفیت‌های فرهنگی این کشور، فرصت‌هایی را برای حضور مؤثر دیگر کشورها در آن فراهم کرده است.

رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی در کویت که در سال ۱۳۷۹ تأسیس شد، از همان آغاز و طی سال‌های پس از آن عملکرد روبه‌رشدی در گسترش روابط فرهنگی دو کشور ایران و کویت داشت. این رایزنی طی سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ با بهره‌گیری از توان مدیریت خلاق فرهنگی و متکی بر شناختی عمیق از جوامع خلیج‌فارس و مشخصاً جامعه کویت، تحولی مثال‌زدنی را در ارتقای مناسبات فرهنگی، هنری، علمی و آموزشی در چهارچوب توافقات و تفاهم‌نامه‌های رسمی میان دو کشور ایران و کویت رقم زد.

کتاب «لِنج و دُرج- جامعه و فرهنگ کویت؛ تجربه‌نگاری یک رایزن فرهنگی» نوشته عباس خامه یار از سوی موسسه آینده‌پژوهی جهان اسلام منتشر شد.