«بررسی گویش کرمانجی خراسان‌شمالی» در بجنورد رهسپار دنیای کتاب شد

به همت دو نویسنده خراسانی؛

«بررسی گویش کرمانجی خراسان‌شمالی» در بجنورد رهسپار دنیای کتاب شد

خراسان شمالی- زبان کرمانجی یکی از شاخه‌های مهم زبان کردی است که در گذر زمان با چالش‌هایی مواجه شده است. کتاب «بررسی گویش کرمانجی خراسان شمالی» تلاشی است برای ثبت و حفظ این گویش کهن که توسط دو بانوی بجنوردی نگارش شده است.

گلثوم صبری یکی از مولفان این کتاب در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بجنورد، بیان کرد: زبان کرمانجی یکی از کهن‌ترین و غنی‌ترین شاخه‌های زبان کردی است که در مناطق مختلف ایران و خراسان شمالی ریشه‌ای عمیق دارد.

وی گفت: با توجه به روند تغییرات زبانی و احتمال فراموشی برخی واژگان و اصطلاحات، احساس کردم که نیاز به گردآوری و ثبت این گویش بیش از پیش احساس می‌شود.

صبری با اشاره به هدف نگارش این کتاب افزود: هدفم از نگارش این کتاب حفظ و ترویج این زبان ارزشمند و ایجاد پلی برای ارتباط بهتر میان نسل‌های مختلف بوده است.

صبری تاکید کرد: کتاب شامل یک لغتنامه جامع از واژگان کرمانجی، اصطلاحات و جملات کاربردی است که در زندگی روزمره مردم این منطقه استفاده می‌شود. علاوه بر این، تحلیل واژگان و ساختار زبانی به ما کمک می‌کند تا جنبه‌های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مردم کرمانج را بهتر درک کنیم. مثال‌های ارائه‌شده در کتاب نیز به درک بهتر زبان‌آموزان و پژوهشگران کمک می‌کند.

این مولف با بیان مهم‌ترین چالش پیش روی خود در این کتاب ادامه داد: گردآوری واژگان و اصطلاحات اصیل کرمانجی از منابع مختلف و تطبیق آن‌ها با تحولات زبانی معاصر و پیدا کردن معادل‌های دقیق فارسی برای برخی اصطلاحات کرمانجی و ثبت آن‌ها به شیوه‌ای علمی، نیازمند بررسی دقیق و مطالعه میدانی گسترده بود.

وی تاکید کرد: مهم‌ترین دلیل نگارش کتاب آگاهی‌بخشی و افزایش علاقه‌مندی به زبان کرمانجی بوده است

صبری بیان کرد: امیدوارم این لغتنامه بتواند به عنوان یک منبع مرجع برای پژوهشگران، زبان‌شناسان و علاقه‌مندان فرهنگ کردی مفید باشد و به زنده نگه داشتن این زبان کمک کند. حفظ زبان، حفظ هویت فرهنگی است، و من امیدوارم که این اثر گامی مؤثر در این مسیر باشد.

وی در پایان گفت: کتاب «بررسی گویش کرمانجی خراسان شمالی» در دی‌ماه ۱۴۰۳، در ۱۵۷ صفحه و قطع وزیری با همکاری و قلم مریم پروان به چاپ رسیده است.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •